nederland

Beroep OM tegen vrijspraak ‘Tourdreiger’

Door ANP - 23 augustus 2016

UTRECHT (ANP) – Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de vrijspraak van een Utrechtenaar die had gedreigd de start van de Tour de France vorig jaar in Utrecht te verstoren. Het beroep betreft zowel de vrijspraak voor die bedreigingen als de straf voor het maken van wapens, laat het OM dinsdagavond weten.

De 58-jarige Paul G. had volgens de rechtbank Utrecht nooit de bedoeling vorig jaar echt met een bom tussen het publiek te gaan staan of om zuur naar de wielrenners te gooien bij de Tourstart, luidde het vonnis afgelopen vrijdag. Wel kreeg hij negen dagen cel omdat hij met zijn 3D-printer wapens heeft gemaakt. Die straf vindt het OM te licht.

De verdachte meldde zich vorig jaar bij de wijkagent met zijn waanbeelden over het verstoren van de Tourstart. Dat leidde tot zijn aanhouding. G. vertelde de rechtbank dat hij zijn frustraties kwijt wilde aan de wijkagent. Hij heeft een verleden vol problemen, waaronder een poging een vliegtuig te kapen en het beschadigen van twee beroemde schilderijen, de Nachtwacht en een schilderij van Picasso.