nederland

Europees plan voor Noordzeevissers

Door ANP - 03 augustus 2016

BRUSSEL (ANP) – Noordzeevissers krijgen in de toekomst te maken met nieuwe regels over onder meer vangstbeperkingen. De Europese Commissie presenteerde woensdag een meerjarenplan dat is gericht op duurzaamheid, waar vissers volgens Brussel van profiteren.

Het voorstel bestrijkt ruim 70 procent van de visserijsector in zeven EU-lidstaten en Noorwegen en behelst onder meer wetenschappelijk gefundeerde vangstbeperkingen voor soorten als kabeljauw, schelvis, schol en tong. Als een vissoort onder druk komt te staan, wordt snel ingegrepen.

Verder worden bepaalde bevoegdheden overgeheveld naar nationaal of regionaal niveau. Zo mag de invoering van de omstreden aanlandplicht – het verbod om jonge of onverkoopbare vis terug in zee te gooien – per gebied verschillen. Ook mogen belangrijke soorten alleen in bepaalde havens aan wal worden gebracht.

De lidstaten en het Europees Parlement moeten zich nog over het plan buigen.