nederland

‘Extra veel vallende sterren op komst’

Door ANP - 03 augustus 2016

DEN HAAG (ANP) – Liefhebbers krijgen volgende week, in de nacht van donderdag op vrijdag, mogelijk meer vallende sterren te zien dan andere jaren, maakte de werkgroep Meteoren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) woensdag bekend.

Elk jaar rond 12 augustus zijn er bij helder weer veel vallende sterren te zien. Deze meteoren horen bij de zogeheten Perseïdenzwerm, waarbij tientallen vallende sterren per uur zijn te zien. De Perseïden zijn brokjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle, die als vallende sterren aan de hemel te zien zijn. Dat er dit jaar wellicht meer vallende sterren te zien zijn komt volgens wetenschappers doordat de aarde door een wat dicht stofspoor trekt.

Een vallende ster – ook wel meteoor genoemd – heeft niets met echte sterren van doen. Het gaat om een stofdeeltje uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt en daar verbrandt.