nederland

Handbalsters zonder medaille weg uit Rio

Door ANP - 20 augustus 2016

RIO DE JANEIRO (ANP) – Het is de Nederlandse handbalsters bij hun debuut op de Olympische Spelen niet gelukt een medaille te winnen. In de wedstrijd om de derde plaats was Noorwegen zaterdag in de Future Arena in Rio de Janeiro veel te sterk. Na een ruststand van 13-19 werd het 26-36.

Nycke Groot was aan de kant van Oranje met zes doelpunten het meest trefzeker. Laura van der Heijden scoorde vijf keer.

De wedstrijd was een herhaling van de finale van het wereldkampioenschap in december in Denemarken. Toen had het team van bondscoach Henk Groener ook weinig in te brengen (23-31).

Pijnlijk verlies

Nederland leek zaterdag nog niet bekomen van het pijnlijke verlies twee dagen eerder in de halve eindstrijd tegen Frankrijk. De finale leek in de slotfase binnen handbereik. Bij een achterstand van 24-23 raakte Lois Abbingh in de laatste seconde de paal, zodat er geen verlenging kwam.

Noorwegen kreeg, met een nederlaag van 38-37 tegen Rusland, donderdag ook een tik te verwerken. Het team van bondscoach Thorir Hergeirsson maakte een veel scherpere indruk en nam snel afstand. Na achttien minuten leidde Noorwegen al met 14-5.

Bij rust was de achterstand teruggebracht tot zes punten. Het lukte Oranje in de tweede helft pas laat om die marge iets te verkleinen. Via een doelpunt van Ailly Luciano werd het verschil tien minuten voor tijd teruggebracht tot vijf: 24-29. Verder liet Noorwegen het daarna niet komen. De wereldkampioen liep in de slotfase weer ver weg: 26-36.