nederland

‘Je kunt ook op Olympische wijze verliezen’

Door ANP - 24 augustus 2016

DEN HAAG (ANP) – Premier Mark Rutte heeft woensdag namens de Nederlandse regering een eerbetoon gebracht aan de Nederlandse olympiagangers. Warme woorden er niet alleen voor de sporters, ook de coaches en het thuisfront kregen op aandrang van de minister-president een warm applaus van de aanwezigen.

Dat winnen en verliezen dicht bij elkaar kan liggen in de sport was ook Rutte, die ook een ,,diepe buiging” maakte voor de enigszins verguisde chef d’equipe Maurits Hendriks, niet ontgaan. Het scheelde soms maar een honderdste van een seconde. ,,Je kunt ook op olympische wijze verliezen”, aldus de premier. Hij roemde daarbij Epke Zonderland die na zijn val van de rekstok zijn oefening toch nog ,,op meesterlijke wijze afrondde”.

Ook Churandy Martina – ,,na mij de vrolijkste man van Nederland” – kreeg een schouderklopje van Rutte. De sprinter was niet aanwezig in Den Haag wegens sportieve verplichtingen. Stil stond hij ook bij de dramatische val van Annemiek van Vleuten: die de boeken in zal gaan niet vanwege de crash maar als ,,de vrouw die weer opstond.”

De medailleoogst van de Nederlandse ploeg was in de woorden van de premier ,,simpelweg een superprestatie”. Rutte stond bij alle winnaars even stil: bij ,,Keirinkanjer” Elis Ligtlee, bij sprintster Dafne Schippers, bij de gouden turnster Sanne Wevers, de roeiploeg, de zeilers en ga zo maar verder. Stuk voor stuk leverden hadden ze topprestaties geleverd.