nederland

Kabinet scherp op onrust bij begin schooljaar

Door ANP - 19 augustus 2016

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet blijft zeer alert op de spanningen onder Turkse Nederlanders. Scholen zijn benaderd om zo mogelijke onrust in de kiem te smoren en aangiften van bijvoorbeeld bedreiging en intimidatie worden met prioriteit behandeld. Die boodschap gaven premier Mark Rutte en minister Lodewijk Asscher (Integratie) vrijdag.

Rutte en Asscher willen niet dat de onrust die begon na de mislukte couppoging in Turkije verder naar Nederland wordt geïmporteerd, herhaalden zij vrijdag, nu veel vakantiegangers terugkeren en de scholen weer beginnen.

Ook nieuwe oproepen op Twitter om vermeende aanhanger van de Gülen-beweging aan te geven bij de Turkse autoriteiten en het betitelen van enkele journalisten van de Turks-Nederlandse krant Zaman Hollanda als ‘terroristen’ vinden zij niet wenselijk. ,,We willen niet dat al die conflicten uit Turkije hier binnenkomen”, aldus Rutte.

Verklikken

Asscher ging in op de nieuwe oproep om mensen aan te geven. Hij denkt niet dat dit strafbaar is. ,,Maar mensen zomaar uitmaken voor terrorist kan op een andere manier natuurlijk wel over de grens gaan”, aldus Asscher over bejegening van de Zaman Hollanda-journalisten.

Dat gebeurt op het Twitteraccount met de naam Gülen Terrorist List. In het Nederlands wordt opgeroepen om mensen te verklikken. Gegevens over de Gülen-aanhangers zullen worden doorgegeven aan de Turkse autoriteiten, staat er te lezen.

Drie journalisten van Zaman Hollanda zijn volgens het Twitteraccount aangegeven als leden van de ,,terreurgroep”.