nederland

Kabinet wil langer voorarrest voor jihadisten

Door ANP - 25 augustus 2016

DEN HAAG (ANP) – Jihadstrijders die zijn teruggekeerd naar Nederland moeten langer in voorlopige hechtenis kunnen worden gehouden. Dat wil minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. De extra tijd is nodig om meer bewijs te kunnen verzamelen.

Op dit moment kunnen terrorismeverdachten maximaal twintig dagen worden vastgehouden. Om die periode te verlengen is een sterkere verdenking nodig tegen de verdachte. De kans bestaat dan dat iemand moet worden vrijgelaten, terwijl het onderzoek nog loopt.

Van der Steur wil dat het Openbaar Ministerie een terrorismeverdachte, ook zonder de sterkere verdenking, dertig dagen langer mag vasthouden.

Die extra tijd kan dan worden benut om ingewikkeld en daardoor tijdrovend forensisch onderzoek te doen. Gegevensdragers zijn bijvoorbeeld doorgaans moeilijk toegankelijk gemaakt en bevatten vaak geschriften in vreemde talen.