nederland

NAM mag weer afvalwater in Twente gaan lozen

Door ANP - 17 augustus 2016

DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat vanaf medio september weer afvalwater van de oliewinning in het Drentse Schoonebeek lozen in Twente. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft hiervoor toestemming gegeven. Dat schrijft hij woensdag aan de Tweede Kamer.

In Twente is hier veel verzet tegen. Ook onder meer de regeringspartij PvdA en oppositiepartij CDA lieten eerder weten hiermee moeite te hebben. Het water wordt in Overijssel in de bodem geïnjecteerd.

De oliewinning in het Drentse plaatsje werd vorig jaar stilgelegd na een lekkage in de pijpleiding waardoor het water naar Twente wordt getransporteerd. De NAM heeft de zaak gerepareerd door een kleinere leiding in de bestaande transportleiding te installeren.

Waterinjectie

Volgens het ministerie van Economische Zaken voldoet de NAM na de reparatie weer aan de vergunningen die in 2010 zijn verleend.

Intussen wordt een aantal alternatieven onderzocht voor het injecteren van het water. Een tussenrapport geeft aan dat de huidige manier ,,nog steeds het meest milieuvriendelijke alternatief” is, aldus Kamp. Hij verwacht eind dit jaar een besluit te nemen over de toekomst van de waterinjectie in Twente.