nederland

Nederlandse muziek mee op ruimtemissie NASA

Door ANP - 17 augustus 2016

NOORDWIJK (ANP) – Muziek van de Nederlandse componist Roland Kuit gaat de ruimte in. Zijn werk is geselecteerd voor de OSIRIS-REX-missie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

NASA stuurt een ruimtesonde naar de asteroïde Bennu, die uit de vroegste periode van ons zonnestelsel stamt. Doel van de missie is monsters van de asteroïde te verzamelen. Als alles voorspoedig verloopt keert de sonde in 2023 terug op aarde. De hoop is dat er op Bennu deeltjes worden gevonden die meer inzicht geven in het ontstaan van leven.

Kuit maakt experimentele muziek en richt zich vooral op modulaire klanksynthese, een speciale manier om geluid op te wekken en vorm te geven. NASA koos voor de muziek van Kuit, omdat ,,de verkenning van de ruimte een inherent creatieve bezigheid” is. De muziek die Kuit heeft gecomponeerd, die de toepasselijke naam Rocket Science heeft gekregen, is op een chip gezet die vervolgens op de asteroïde wordt achtergelaten.

De chip wordt met zonne-energie gevoed en zendt een audiosignaal uit. Kuit hoopt dan ook dat zijn werk nog ,,millennia” te horen zal zijn.