nederland

OM: uitlevering veroordeelde Turk toelaatbaar

Door ANP - 04 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – Het Openbaar Ministerie vindt de uitlevering van de in Turkije veroordeelde Turkse drugssmokkelaar Ayhan S. (43) toelaatbaar. Dat bleek donderdag bij zijn uitleveringszaak in Amsterdam.

Dat betekent volgens aanklager Bart van der Schaft niet dat de uitlevering moet worden toegestaan. Dat is aan minister van Justitie Ard van der Steur.

Hij wees op de ontstane situatie in Turkije na de recente mislukte staatsgreep en de daardoor ontstane zorgen om de mensenrechten en rechtspraak in het land. Na de mislukte coup werden onder meer rechters en aanklagers opgepakt en zijn delen van het verdrag van de rechten van de mens opgeschort.

De aanklager gaf aan dat de minister alle individuele uitleveringszaken naar Turkije individueel beoordeelt. Omdat S. jaren geleden al in Turkije werd veroordeeld voor xtc-smokkel, hoeft hij daar geen proces meer te ondergaan. Daarom is zijn uitlevering juridisch toelaatbaar.