nederland

Onderzoek naar effect bosbrand op klimaat

Door ANP - 25 augustus 2016

DELFT (ANP) – Een internationaal team van wetenschappers, onder meer van de TU Delft, Wageningen Universiteit en het KNMI, gaat onderzoeken wat de invloed is van bosbranden op wolkenvorming en klimaatverandering. Het onderzoek wordt volgende maand uitgevoerd op het eiland Ascension, in het zuiden van de Atlantische Oceaan.

De wetenschappers brengen met behulp van satelliet-, grond- en vliegtuigmetingen de eigenschappen van wolkendruppeltjes en rook gedetailleerd in kaart. De metingen worden onder meer gedaan met laserlicht. ,,Ze kunnen samen met de vliegtuigmetingen inzicht geven hoe wolkendruppeltjes veranderen onder de aanwezigheid van kleine asdeeltjes”, zei onderzoeker Martin de Graaf van de TU Delft en het KNMI donderdag.

Boven de Atlantische Oceaan zijn volgens de onderzoekers heel veel deeltjes aanwezig in de vorm van rook van bosbranden in Afrika, die ontstaan tijdens de droge periode van de moesson.