nederland

Ploumen: geen Turkse spanningen naar ons land

Door ANP - 23 augustus 2016

DEN HAAG (ANP) – Spanningen die in Turkije zijn ontstaan door de recente poging tot staatsgreep mogen niet naar de Turks-Nederlandse gemeenschap overslaan. Dat heeft minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) duidelijk gemaakt in een gesprek met de Turkse minister van Economische Zaken, Nihat Zeybekci.

Ploumen veroordeelde de couppoging in het gesprek dinsdag ,,maar interne Turkse spanningen als gevolg daarvan mogen niet worden geëxporteerd naar de Turks-Nederlandse gemeenschap”. Ook benadrukte ze dat de rechten van de mensen die betrokken zijn bij de mislukte omverwerping van de Turkse regering niet in het geding mogen komen. De Turkse bewindsman reist langs een reeks landen in Europa.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan beschuldigt de invloedrijke islamitische geestelijke Fethullah Gülen ervan achter de couppoging van medio juli te zitten. Sindsdien zijn er ook in ons land spanningen tussen aanhangers van Erdogan en Gülen. Er waren vechtpartijen, demonstraties en bedreigingen.

Het kabinet kondigde vorige week aan zeer alert te zijn op de spanningen onder Turkse Nederlanders. Zo zijn onder meer scholen benaderd om mogelijke onrust snel de kop in te drukken. Aangiften van bedreiging en intimidatie worden met prioriteit behandeld. Bij scholen met veel Turkse leerlingen houdt de politie een extra oogje in het zeil.