nederland

Rechter: bekijk omstandigheden cellen Turkije

Door ANP - 18 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – De rechtbank in Amsterdam adviseert minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) om de omstandigheden in de Turkse gevangenis te onderzoeken, voordat hij een besluit neemt over de uitlevering van de in Turkije voor xtc-smokkel veroordeelde Turk Ayhan S. (43). Juridisch gezien bestaan er echter geen beletselen voor de overdracht aan deTurken, aldus de rechters.

Het besluit om S. wel of niet uit te leveren is aan Van der Steur. De rechtbank adviseert de minister in het bijzonder te kijken naar de mogelijke schendingen van mensenrechten in de Turkse gevangenissen na de mislukte staatsgreep. Ook wijst hij op de onduidelijkheid of er in Turkije nu voor gevangenen een effectieve klachtenprocedure is en of er een effectief toezicht bestaat om rechten van gedetineerden te waarborgen.

,,Het is de rechtbank niet ontgaan dat er na de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016 verstrekkende maatregelen zijn getroffen door de Turkse regering om de schuldigen aan de coup op te sporen, te arresteren en te bestraffen”, aldus de rechtbank. ,,Volgens de berichten in de media gaat het daarbij om grote aantallen leraren, rechters, aanklagers, militairen en leden van andere beroepsgroepen.”

Politiek

De rechtbank zegt ook te hebben kennisgenomen van de zorgen die hierover zijn geuit vanuit de politiek en de advocatuur en ook vanuit de rechterlijke macht.

S. werd in 2007 al in Istanbul tot negen jaar en twee maanden cel veroordeeld voor xtc-smokkel. Hij hoeft dus geen proces meer in Turkije meer te doorlopen.