nederland

Rode Kruis: geef voor Syrië

Door ANP - 20 augustus 2016

DEN HAAG (ANP) – Het Nederlandse Rode Kruis slaat alarm om het tekort aan medische hulp in Syrië. De organisatie wil hier wat aan doen en opent daarom vanaf zaterdag giro 6868 voor medische hulp in het land, dat al ruim vijf jaar door oorlog wordt geteisterd.

Beelden van het Syrische jongetje in Aleppo dat deze week bloedend en beduusd vanuit het puin in een ambulance werd gezet, maakten veel los, aldus de hulporganisatie. ,,Hij krijgt gelukkig medische hulp, maar dat geldt niet voor iedereen. De vraag naar medische zorg is immens.”

Door zijn neutrale positie is Het Rode Kruis een van de weinige organisaties die hulp kan verlenen in Syrië. Daarbij gaat het niet alleen om Aleppo, maar ook om andere gebieden die met toenemend geweld te maken hebben, zoals in Daraa, Idlib, Hama, Homs en bij Damascus.

Het Rode Kruis zegt tientallen miljoenen euro’s nodig te hebben voor onder andere operatiematerialen, medicatie en het inzetten van hulpverleners en hulpgoederen. De organisatie wil via de inzameling ook hulp bieden in conflictgebieden buiten Syrië.