nederland

SP wil mini-enquête over PX10

Door ANP - 30 augustus 2016

DEN HAAG (ANP) – De SP wil een parlementaire ondervraging ofwel mini-enquête naar de problemen met het wapenschoonmaakmiddel PX10. Ook moet er een schadefonds komen voor (oud-)medewerkers van Defensie die gezondheidsklachten hebben door werken met het kankerverwekkende PX10 of chroom-6.

Volgens de partij laat onderzoek in opdracht van Defensie over PX10 nog te veel vragen open. Met een mini-enquête kan alle schijn van misleiding worden weggenomen, aldus Kamerlid Jasper van Dijk dinsdag.

Minister Jeanine Hennis (Defensie) heeft eerder laten weten geen aanleiding te zien voor nieuw onderzoek naar PX10. Volgens haar heeft onderzoek van het RIVM uitgewezen dat er geen oorzakelijk verband bestaat tussen het ziektebeeld van oud-medewerkers en het werk bij Defensie.

In opdracht van Defensie wordt onafhankelijk onderzoek gedaan naar het gebruik van chroom-6. Het ministerie heeft een aantal (oud-)medewerkers dat ziek is geworden door werken met chroom-6 een schadevergoeding betaald.