nederland

Tijgermuggen ontdekt in woonwijk Veenendaal

Door ANP - 18 augustus 2016

DEN HAAG (ANP) – In een woonwijk in Veenendaal zijn een aantal Aziatische tijgermuggen, die ziekten als het zikavirus kunnen overdragen, aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat de exotische muggen uit voorzorg bestrijden, maakte de autoriteit donderdag bekend.

Daarmee moet voorkomen worden dat de muggen zich in Nederland vestigen. Het is nog onduidelijk hoe de tijgermuggen in Veenendaal terecht zijn gekomen. De NVWA onderzoekt nu of er nog meer Aziatische tijgermuggen zitten. Daarom zijn muggenvallen geplaatst in de woonwijk Dragonder-Noord. De direct omwonenden zijn per brief door de gemeente en de NVWA geïnformeerd.

Volgens de NVWA is de kans te verwaarlozen dat de tijgermuggen virussen van bepaalde infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zikakoorts, zullen overdragen. ,,Dit gebeurt wel in tropische regio’s van Azië, Afrika en Amerika, landen waar deze virussen voorkomen.”