nederland

Turkije publiceert Nederlandse ‘Gülen-lijst’

Door ANP - 30 augustus 2016

DEN HAAG (ANP) – Het Turkse staatspersbureau Anadolu Ajansi (AA) heeft een lijst gepubliceerd met Nederlandse organisaties die aan de Gülen-beweging gelieerd zouden zijn. Het gaat om scholen, ondernemersverenigingen en andere organisaties. Ook worden vermeende kopstukken genoemd en het Turks-Nederlandse medium Zaman Vandaag.

Ankara houdt de Turkse geestelijke Fethullah Gülen en diens aanhangers verantwoordelijk voor de mislukte coup in Turkije in juli. Sindsdien wordt de ‘terroristische’ Gülen-beweging hard aangepakt.

Ook in Nederland heeft dat tot spanningen geleid. De Nederlandse regering heeft herhaaldelijk aangegeven dat Turkse bemoeienis niet wordt getolereerd. Maandag sprak minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken hier nog over met zijn Turkse ambtgenoot Mevut Cavusoglu. Premier Mark Rutte besprak de kwestie zaterdag met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.