nederland

Voorzitter AzG wordt hoogleraar in Leiden

Door ANP - 22 augustus 2016

LEIDEN (ANP) – De voorzitter van de internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen, de Canadese kinderarts Joanne Liu, is dit studiejaar Cleveringa-hoogleraar aan de Universiteit Leiden.

Liu (1965) begon in 1996 als arts bij Médecins Sans Frontières, zoals de organisatie wereldwijd heet. Sinds 2013 is ze voorzitter. ,,Mede dankzij haar doortastende leiderschap werd de wereldwijde Ebola-uitbraak in 2014 bedwongen”, aldus de universiteit maandag.

Hoogleraar in de rechtsgeleerdheid Rudolph Cleveringa protesteerde in de Tweede Wereldoorlog nadrukkelijk tegen het bevel van de Duitse bezetter dat joodse medewerkers moesten vertrekken. Op 26 november 1940 hield hij daarover een legendarisch geworden toespraak aan de Leidse universiteit.

De Cleveringa-hoogleraar houdt zich afwisselend bezig met de Tweede Wereldoorlog of met vraagstukken op het gebied van recht, vrijheid en verantwoordelijkheid. Op 25 november houdt Liu de jaarlijkse Cleveringa-oratie waarin ze ingaat op het belang van humanitaire en medische hulp aan mensen in nood.