nederland

Zorgen Reddingsbrigade over 8 verdrinkingen

Door ANP - 01 augustus 2016

IJMUIDEN (ANP) – De Reddingsbrigade Nederland is verontrust over de stijging van het aantal verdrinkingen onder zwemrecreanten. Halverwege het seizoen is het jaargemiddelde van het aantal verdrinkingen (acht) al geëvenaard, meldt de Reddingsbrigade maandag.

De organisatie vreest dat het aantal verdrinkingen in de loop van de zomer en het najaar nog verder toeneemt. Vorige week kwamen alleen al twee mensen om het leven bij het zwemmen. Dat gebeurde in de Gouwe bij Gouda en in een zwemplas in Deventer. Een vijftienjarige zwemmer uit Heiloo werd vorige week in kritieke toestand uit zee bij Egmond gered.

Volgens de Reddingsbrigade zijn zes van de acht verdrinkingsgevallen deze zomer gebeurd op plaatsen die niet aangewezen zijn als zwemlocatie. Hulpverlening laat in die gevallen langer op zich wachten. Ook constateert de reddingsorganisatie dat de trend van afnemende zwemvaardigheid een rol speelt. Bij vijf van de acht zwemdoden speelde een beperkte zwemvaardigheid een rol.