nederland

450 klachten over sterilisatiemethode Essure

Door ANP - 15 september 2016

DEN HAAG (ANP) – In Nederland hebben ongeveer 450 van de 30.000 vrouwen die zijn gesteriliseerd met Essure-implantaten melding gemaakt van lichamelijke klachten. De meest genoemde klachten zijn pijn en vermoeidheid, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.

Essure-implantaten zijn een sterilisatiemethode die bestaat uit kleine veertjes die in de eileiders worden geplaatst. Sommige vrouwen krijgen hier echter last van, bleek eerder al uit Amerikaans onderzoek.

Volgens het RIVM gaat het bij de pijnklachten vooral om de buik, de rug en het hoofd. Daarnaast worden hevige bloedingen tijdens en tussen de menstruatie, stemmingswisselingen, geheugenverlies en concentratieproblemen gemeld. ,,Veel vrouwen geven aan dat deze klachten hun dagelijks leven negatief beïnvloeden. Ze voelen de veertjes zitten of ervaren beperkingen bij het bewegen”, aldus het onderzoeksinstituut.