nederland

Acht Zaandammers vrij na onrust Poelenburg

Door ANP - 13 september 2016

ZAANDAM (ANP) – Acht van de negen Zaandammers die maandagavond werden opgepakt voor de onrust in de wijk Poelenburg, zijn dinsdagmiddag vrijgelaten. Twee van hen moeten binnenkort voor de rechter verschijnen, twee anderen kregen een zogeheten OM-strafbeschikking, waarbij het openbaar Ministerie zelf een straf oplegt zonder tussenkomst van een rechter. Voor beiden gaat dat om een bedrag van 600 euro. Vier anderen hebben een boete gekregen. De verdachten werden opgepakt voor het schenden van het samenscholingsverbod, het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs, belediging van een politieagent en het rijden zonder rijbewijs.

In de Zaandamse wijk is het al enige tijd onrustig door overlastgevende jongeren.

De negende arrestant is een negentienjarige Zaandammer. Hij is dinsdagochtend in zijn woning aangehouden voor opruiing en zit nog vast. De politie nam in het huis tijdens een doorzoeking onder andere digitale gegevensdragers in beslag. Volgens verschillende media gaat het om de vlogger Ismail Ilgun, die video’s op YouTube publiceerde van jongeren die voor de overlast zorgen. De politie wil dit niet bevestigen.

Intimiderend

De wijk Poelenburg kwam recent in het nieuws door klachten over overlast en intimidatie bij een supermarkt door Turks-Nederlandse jongeren. Het personeel zou vanwege de intimidatie bang zijn om de winkel te verlaten en ook klanten hebben er last van. Ook agenten worden intimiderend bejegend.

Het Openbaar Ministerie heeft een speciale officier van justitie belast met de afdoening van strafbare feiten die in de wijk worden gepleegd.