nederland

Bemiddeling in schoolruzie over Gülen mislukt

Door ANP - 08 september 2016

ZAANDAM (ANP) – De rechter zal toch een oordeel moeten vellen in het conflict tussen een islamitische basisschool in Zaandam en ouders die de school afschilderen als een instelling van ‘landverraders’. Een eerste bemiddelingsgesprek onder leiding van burgemeester Geke Faber leek veelbelovend, maar uiteindelijk constateerden beide partijen dat ze er toch niet uit zouden komen. Dat vertelde een woordvoerder van de gemeente Zaanstad donderdag.

Het land waar de gewraakte opmerking om draait is Turkije. De ouders brengen basisschool De Roos in verband met de Turkse geestelijke Fethullah Gülen, volgens de Turkse regering het brein achter de couppoging van juli.

De mislukte staatsgreep leidt ook onder Nederlandse Turken tot spanningen. Vanwege de vermeende banden van De Roos met Gülen en de grimmige sfeer zijn tot nog toe al 151 kinderen van de school gehaald, ruim een derde van het totale aantal leerlingen.