nederland

Berisping voor oud-advocaat klokkenluider Bos

Door ANP - 06 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Raad van Discipline heeft advocaat Cees Korvinus berispt voor een financiële afspraak met Ad Bos. Hij stond de klokkenluider van de bouwfraude-affaire bij in zijn zaak tegen de Nederlandse staat. Korvinus had een deel van de schadevergoeding bedongen en had in ruil daarvoor zijn gewerkte uren en bijbehorende werkzaamheden niet geadministreerd. Volgens de raad van discipline is dit echter in strijd met het verbod op de resultaatgerelateerde beloning voor advocaten

Bos voerde vele jaren strijd tegen de Nederlandse staat. Hij kreeg in 2009 een schadevergoeding van 1,7 miljoen euro. Korvinus had afgesproken dat hij 10 procent van dat bedrag kreeg.

De advocaat voerde als verweer aan dat de afspraak op verzoek van Bos was gemaakt. De raad acht dat niet aannemelijk en Korvinus had het aanbod af moeten wijzen zoals ‘een behoorlijk advocaat betaamt’.