nederland

Buk-systeem dat MH17 neerschoot uit Rusland

Door ANP - 28 september 2016

NIEUWEGEIN (ANP) – De Buk-raket die het toestel van vlucht MH17 op 17 juli 2014 neerhaalde, kwam uit Rusland. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het internationale strafrechtelijk onderzoek naar de vliegramp in Oost-Oekraïne, melden nabestaanden. Het werd volgens hen uit gebied dat gecontroleerd werd door pro-Russische rebellen afgevuurd.

De nabestaanden van de slachtoffers hebben de resultaten woensdagmorgen als eersten te horen gekregen. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in Nieuwegein.

Door de vliegramp kwamen alle inzittenden van de rampvlucht om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Daar bevindt zich het oorlogsgebied waar pro-Russische rebellen strijden met het Oekraïense leger.

Het onderzoek naar de daders is nog volop bezig.