nederland

‘Burgemeestersparlement’ in leven geroepen

Door ANP - 11 september 2016

DEN HAAG (ANP) – Burgemeesters uit meer dan zestig steden van over de hele wereld hebben zondag in Den Haag een burgemeestersparlement in het leven geroepen, het Wereldparlement van Burgemeesters (GPM). Het is een samenwerkingsverband op het gebied van klimaatverandering, migratie, vluchtelingen en goed openbaar bestuur.

De vorming van het GPM is het sluitstuk van een tweedaagse conferentie. Het idee erachter is dat de bestuurders van grote steden de beste oplossingen hebben voor allerlei wereldproblemen. Ze gaan daarvoor samenwerken met internationale organisaties als de OESO, de Wereldbank en vooral de Verenigde Naties. Ook gaan de burgemeesters naar Habitat III, de VN-conferentie voor duurzame stadsontwikkeling, volgende maand in Ecuador.

Het burgemeestersparlement wordt geleid door een klein bestuurscomité met leden uit alle vijf continenten. Voorzitter is de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen.