nederland

Bussemaker wil geen lijsttrekker worden

Door ANP - 23 september 2016

HILVERSUM/DEN HAAG (ANP) – Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) voelt er niets voor om op te gaan voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. Ze zei dat vrijdag in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag. Ze wil de taak niet op zich nemen, omdat ze al Kamerlid en minister is geweest en het tijd vindt om ,,over andere dingen na te denken”.

Bussemaker deed wel een brede oproep aan vrouwen om zich te kandideren voor belangrijke politieke posten. ,,Niet alleen in de PvdA, ook in andere partijen zijn er veel geschikte vrouwen”, aldus Bussemaker. Ze liet zich niet verleiden om namen te noemen.

Zaterdag is de PvdA-ledenraad. Verwacht wordt dat de huidige fractieleider Diederik Samsom daar zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap bekendmaakt. Naast de naam van Samsom doen ook die van andere mannelijke PvdA’ers de ronde: de leider van de PvdA in het Europees parlement Paul Tang en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). De Rotterdamse burgemeester Achmed Aboutaleb, torenhoge favoriet onder PvdA-watchers, liet eerder al weten niets te zien in een race om het lijsttrekkerschap.