nederland

Capsule van André Kuipers in Noordwijk

Door ANP - 12 september 2016

NOORDWIJK (ANP) – De capsule waarmee astronaut André Kuipers vijf jaar geleden de ruimte inging, komt in het museum Space Expo in Noordwijk te staan. Volgende week maandag is de besloten onthulling, met Kuipers zelf, zijn collega Oleg Kononenko en minister Henk Kamp van Economische Zaken. Vanaf dinsdag kan het publiek de Sojoez bekijken.

De capsule is iets meer dan twee meter in doorsnee. ,,Het is heel klein. Je moet je voorstellen dat je met drie bemanningsleden op de twee stoelen voorin een Smart zit, met je hoofd tussen de bagage”, zegt directeur Rob van den Berg van het ruimtevaartmuseum. De buitenkant van het vaartuig is geblakerd door de terugkeer in de dampkring. Door een raampje kunnen de bezoekers kijken naar alle originele instrumenten, met alle knoppen waar Kuipers op heeft gedrukt.

Space Expo heeft de Sojoez gekocht van Rusland. Het totale project kostte ongeveer 450.000 euro voor ,,aankoop, transport, verzekering, restauratie en het inrichten van de tentoonstelling”, aldus Van den Berg. Na de opening blijft de capsule permanent in Noordwijk, ,,tot het einde der tijden”.

Zorgen

Het museum is jaren bezig geweest met de aankoop. In die periode werden de verhoudingen tussen Rusland en het Westen erg slecht. ,,Ik heb me af en toe best zorgen gemaakt, hoe gaat dit ons project beïnvloeden? Het maakt het allemaal niet makkelijker, maar uiteindelijk is het toch gelukt”, aldus Van den Berg.

Vorig jaar kwam de koop rond, deze zomer ging de Sojoez per vrachtwagen van Moskou naar Nederland, buiten het oog van de camera’s. De rit van 2500 kilometer duurde ongeveer vijf dagen.