nederland

Coalitie: opbrengst boetes niet naar Justitie

Door ANP - 22 september 2016

DEN HAAG (ANP) – VVD en PvdA willen dat de opbrengsten van verkeersboetes niet meer naar het ministerie van Veiligheid en Justitie gaan. Dat heeft VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra donderdag bekendgemaakt.

De PvdA en VVD benadrukken dat verkeersboetes zijn bedoeld om de verkeersveiligheid te waarborgen. Volgens de partijen kan het een andere indruk wekken als de boeteopbrengsten terechtkomen in de kas van Veiligheid en Justitie.

De partijen willen dat de opbrengsten voortaan naar de algemene middelen vloeien. Het kabinet moet het ministerie van Veiligheid en Justitie compenseren voor het verlies aan inkomsten door boetes.

Wegwerken

Op Prinsjesdag werd bekend dat het ministerie een tekort wil wegwerken door meer te handhaven en meer boetes uit te delen. Dat moet 20 miljoen euro opleveren.

Volgens minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil hij slechts het aantal verkeersdoden terugdringen. Uit die grondigere aanpak „volgen nou eenmaal meer boetes”. Het is volgens hem niet de bedoeling om gaten in de begroting op te vullen.