nederland

Collectie EYE heeft nieuw onderdak

Door ANP - 16 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – De collectie van het Amsterdamse filmmuseum EYE heeft een nieuw onderdak. Vrijdagmiddag opent minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) het nieuwe collectiecentrum in Noord. Hiermee komt een einde aan de jarenlange problematiek met oude depots, die waren verspreid over diverse locaties in Noord-Holland.

Het nieuwe collectiecentrum biedt niet alleen plek aan de meer dan 40.000 films die EYE bezit. Hier kunnen ook wetenschappers, filmmakers en studenten terecht om bijvoorbeeld films te kijken, research te doen of de overige collecties te raadplegen, zoals boeken, tijdschriften, dvd’s, affiches, foto’s en scenario’s.

Het nieuwe gebouw is een ontwerp van architectenbureau cepezed. EYE staat bekend om een van de beste restauratieateliers ter wereld. Het museum loopt daarnaast voorop als het gaat om ontwikkelingen in digitalisering en restauratie van filmerfgoed. Jaarlijks conserveert, digitaliseert en restaureert het tientallen Nederlandse en internationale films.