nederland

Dijkhoff: vluchtelingetjes snel naar EU

Door ANP - 27 september 2016

DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) denkt dat er aan het einde van dit jaar ,,substantiële aantallen” minderjarige asielzoekers extra in Nederland en andere EU-lidstaten zullen zijn ondergebracht. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer.

D66, SP, CU en GroenLinks pleitten begin deze maand voor het met voorrang naar Nederland halen van vluchtelingenkinderen. Duizenden kinderen bivakkeren, veelal zonder ouders, aan onder andere de Grieks-Macedonische grens. Volgens genoemde partijen bevinden ze zich in beroerde omstandigheden en lopen ze kans op uitbuiting en misbruik. Ook ontberen ze onderwijs.

Uit contacten met de Europese Commissie, de Griekse overheid en andere lidstaten maakt Dijkhoff op dat een flink aantal in Griekenland verblijvende minderjarigen met prioriteit naar Europa kan, waaronder Nederland. De initiatiefnemer van het voorstel om de kinderen met prioriteit naar betere oorden te brengen, Sjoerd Sjoerdsma van D66, is vooralsnog tevreden met de inspanningen en resultaten van staatssecretaris.