nederland

Drie jaar cel veroorzaker fataal ongeluk A2

Door ANP - 12 september 2016

UTRECHT (ANP) – De man (46) die vorig jaar op de A2 een dodelijk ongeluk veroorzaakte waardoor een vader van een gezin omkwam en vijf andere inzittenden zwaargewond raakten, is veroordeeld tot drie jaar cel. Van de rechtbank in Utrecht kreeg hij ook vier jaar rijontzegging.

Het Openbaar Ministerie eiste eerder acht jaar cel tegen deze Neil van der L. Volgens de rechters is er echter geen sprake van doodslag, maar van grove schuld. Daarom is de straf lager uitgevallen. Het OM beraadt zich op hoger beroep.

,,Het is een zware tegenvaller”, zei de vader van het dodelijke slachtoffer na de uitspraak. ,,Dit is wel erg weinig. Als je meer dan tweehonderd kilometer per uur met zoveel troep in je lichaam rijdt, weet je dat het fout gaat.” Hij zei niet met een eventueel hoger beroep bezig te zijn. ,,We willen het een keer afsluiten.”

Gehandicapt

Het was kerstvakantie en de beide ouders en hun nieuwe partners besloten de kinderen te verrassen met een dagje pretpark. De volgende ochtend vertrokken ze met z’n zevenen in de auto. Wat een mooie dag moest worden, veranderde in een ramp toen de verdachte ze aanreed.

De man reed onder invloed van speed met een snelheid van ruim 200 kilometer per uur bij Maarssen achterop de auto. Die sloeg daardoor over de kop en schoof nog tientallen meters door over de snelweg. Twee kinderen raakten door het ongeval blijvend gehandicapt.

Groot familieleed

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij onder invloed van speed is gaan rijden. Hij had kunnen weten dat dit verkeerd kon aflopen. Door zijn ,,grove schuld” is groot familieleed aangericht, aldus de rechters. Hoewel hij ,,oprechte spijt” heeft betuigd, valt dat in het niet bij het leed dat hij de slachtoffers en nabestaanden heeft aangericht. Zijn spijtbetuiging is dan ook niet strafverminderend, benadrukte de rechtbank.

Volgens de advocaat van Van der L., Gerard Spong, is zijn cliënt terecht niet voor doodslag veroordeeld. ,,Ik vind niet dat de rechtbank kan zeggen in afwijking van de psychologen dat hij wel toerekeningsvatbaar was, omdat hij de avond voordat hij ging rijden speed had gebruikt en dat hij had moeten weten dat het zo lang doorwerkt.”