nederland

Duizenden mensen bij herdenking Oosterbeek

Door ANP - 18 september 2016

OOSTERBEEK (ANP) – Vijf- tot zesduizend mensen hebben zondag op de oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek de herdenking bijgewoond van de slachtoffers die zijn gevallen tijdens de Slag om Arnhem, onderdeel van het geallieerde offensief in de Tweede Wereldoorlog om door te stoten naar het hart van Duitsland.

Onder de aanwezigen waren volgens de gemeente 25 tot 30 Britse veteranen en 4 of 5 Poolse oud-parachutisten. Daarnaast waren er dit jaar weer 5 tot 10 veteranen die op eigen gelegenheid naar de plechtigheid waren gekomen. Ruim achthonderd basisschoolleerlingen uit de omgeving van Oosterbeek namen zondag deel aan de herdenking net als kinderen van twee scholen uit Engeland. Ook een honderdtal middelbare scholieren uit verscheidene Europese landen deden mee.

De kinderen legden bloemen op de graven en een krans op de begraafplaats, waar meer dan 1750 militairen liggen, voornamelijk Britse parachutisten. Ook liggen er 73 Polen en drie Nederlanders begraven.

De Slag om Arnhem was onderdeel van Operatie Market Garden, waarvoor 35.000 luchtlandingstroepen werden ingezet, van wie een derde bij Arnhem landde. Bij de Slag om Arnhem, die duurde van 17 tot en met 26 september 1944, kwamen zowel aan geallieerde als aan Duitse zijde 1800 militairen om het leven. Daarnaast kwamen circa duizend burgers om door de gevechtshandelingen.