nederland

Eis: 4,5 cel voor directeur Prime Champ

Door ANP - 22 september 2016

ROERMOND (ANP) – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag voor de rechtbank in Roermond 4,5 jaar gevangenisstraf geëist tegen de 54-jarige ex-directeur Geert V. van champignonkwekerij Prime Champ Production BV. Het OM beschuldigt hem en enkele andere medewerkers van het bedrijf van uitbuiting van zo’n zeshonderd Poolse werkneemsters, valsheid in geschrifte, fraude en mensenhandel. De aanklager wil ook een beroepsverbod voor V. van vijf jaar.

Voor de financiële man Ton S. (48) wil het OM 2,5 jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk wegens valsheid in geschrifte. Tegen degene die loonstrookjes zou hebben vervalst, Roy R. (44), eiste het OM 240 uur taakstraf wegens valsheid in geschrifte.

Drie Poolse leidinggevenden (39, 40 en 35 jaar) moeten als het aan het OM ligt 21 en 30 maanden (tweemaal) de cel in voor mensenhandel.

Onderbetaald

De Poolse vrouwen zouden jarenlang zwaar zijn onderbetaald, wat het bedrijf ruim 6 miljoen extra inkomsten opleverde. Ook leefden de vrouwen volgens het OM onder erbarmelijke omstandigheden, moesten ze werkdagen van vaak meer dan twaalf uur maken, kregen ze slecht en ongezond eten en hadden ze te maken met zware sancties als ze klaagden over hun behandeling.

Volgens het OM was er sprake van een angstcultuur, hadden de Turkse voormannen geen enkel respect voor de vrouwen, was alleen op de wc enige privacy, ook in de gebouwen waarin ze overnachtten, en waren er slechts enkele douches met vaak koud water.