nederland

Europa lijdt aan PTSS volgens Dijsselbloem

Door ANP - 07 september 2016

BRUSSEL (ANP) – ,,Zelfs het kleinste zuchtje tegenwind wordt meteen neergezet als het begin van de volgende crisis.” Dat heeft PvdA-minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem gezegd op een bijeenkomst van een Europese denktank in Brussel. Dat meldt Trouw. Volgens Dijsselbloem, ook voorzitter van de Eurogroep, lijdt de Europese Unie aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Die PTSS is volgens Dijsselbloem herkenbaar in de actie en reactie van de Europese economie. ,,Neem de grote koersschommelingen op de aandelenmarkten begin dit jaar”, zei Dijsselbloem, ,,of hoe de markten zich gedroegen in de aanloop naar het brexitreferendum”. De economische crisis is de oorzaak van de paniek. Of zoals Dijsselbloem het noemt ,,het trauma van 2008-2010″.

Dijsselbloem wil de vertrouwenscrisis in de EU niet bagatelliseren. ,,De vluchtelingencrisis en de terreurdreiging, die boven op de financiële crisis kwamen, hebben pijnlijk duidelijk gemaakt dat we niet in staat zijn de burgers de welvaart en de veiligheid te garanderen die ze terecht van ons vragen. Ze voelen dat de EU niet de oplossing is geweest voor hun problemen.”