nederland

Extra geld voor innovatieve bedrijven

Door ANP - 20 september 2016

DEN HAAG (ANP) – Er is de komende jaren extra geld voor vernieuwende en snelgroeiende bedrijven. In 2017 gaat het om 33 miljoen euro voor innovatieve bedrijven die financiële steun aanvragen voor onderzoek en ontwikkeling.

Dat blijkt uit de dinsdag gepresenteerde begroting Economische Zaken. Met het geld kunnen ondernemers sneller nieuwe diensten en producten ontwikkelen en op de markt brengen. Minister Henk Kamp wil zo regelen dat Nederland blijft behoren tot de vijf Europese innovatieleiders en mee blijft doen in de wereldwijde top van de concurrerende economieën.

Het extra geld komt beschikbaar via de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Met het extra geld is hier in totaal 1,2 miljard euro voor beschikbaar. De regeling richt zich ook volgend jaar op innovatieve middelgrote en kleine bedrijven (mkb) die willen doorgroeien. Ruim 65 procent van het totale WBSO-budget is toegekend aan deze mkb-bedrijven.

Voor startende bedrijven die willen doorgroeien, is er vanaf 2017 50 miljoen euro beschikbaar. Het kabinet investeert samen met private investeerders 23 miljoen euro in beginnende bedrijven. Verder komt er 27 miljoen euro beschikbaar voor een gunstige loonregeling waardoor bedrijfseigenaren meer geld overhouden om in hun bedrijf te investeren.