nederland

Financiële injectie Wereldmuseum Rotterdam

Door ANP - 07 september 2016

ROTTERDAM (ANP) – Het Wereldmuseum in Rotterdam krijgt een grote financiële injectie. Het gemeentebestuur heeft besloten het museum met vijf miljoen euro per jaar te financieren. Wethouder van cultuur Pex Langenberg heeft dit woensdag bekendgemaakt bij de presentatie van het Rotterdamse Cultuurplan 2017-2020.

Het Wereldmuseum blijft een zelfstandig Rotterdams museum, maar gaat zeer nauw samenwerken met het NMVW, de organisatie achter Museum Volkenkunde, het Tropenmuseum en het Afrika Museum. Hierdoor kan het Wereldmuseum gebruikmaken van de expertise en het netwerk van het Nationaal Museum van Wereldculturen, aldus Langenberg.

De nieuwe raad van toezicht en directeur van het Wereldmuseum kregen medio vorig jaar de opdracht orde op zaken bij het museum te stellen en duurzame toekomstscenario’s voor het Wereldmuseum te onderzoeken. Begin dit jaar is het gesprek op gang gekomen over structurele samenwerking met het NMVW.

Krachten

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) draagt eenmalig een half miljoen euro bij om de samenwerking tussen het Wereldmuseum en het NMVW te bevorderen. ,,Door de krachten van deze twee musea te bundelen, wordt de volkenkundige collectie Nederland één van de beste en grootste collecties in Europa’’, stelt de minister.

Jan Willem Sieburgh, interim-directeur van het Wereldmuseum: ,,Het afgelopen jaar hebben wij hard gewerkt om dit mogelijk te maken. Nu kunnen wij verder bouwen aan een duurzame en stabiele toekomst voor het museum.’’

Het Wereldmuseum werd in 1885 gesticht. De collectie weerspiegelt volgens het museum de ontwikkeling van Rotterdam als wereldstad. ,,Ze biedt inzicht in andere culturen, maar is ook een illustratie van de reisdrift, de internationale betrekkingen en de handelsgeest van de stad.’’