nederland

Fors minder bewoners azc Oude Pekela

Door ANP - 23 september 2016

OUDE PEKELA (ANP) – Binnen een week gaat het aantal bewoners van het asielzoekerscentrum in Oude Pekela terug van 500 naar 200. Daartoe is vrijdag besloten na nieuwe incidenten waarbij bewoners van het azc waren betrokken. Zo zou een vrouw zijn mishandeld en bijna van haar fiets zijn beroofd door twee licht getinte mannen. Ook zijn vier bewoners van het azc aangehouden in verband met verschillende winkeldiefstallen. De incidenten zorgden voor onrust in het Groningse dorp.

Behalve de verkleining van het aantal bewoners wordt er rond het azc ook meer politie ingezet en extra beveiligers bij winkelcentrum De Helling. Wie zich misdraagt of dreigt zich te misdragen, wordt overgeplaatst.

Oude Pekela neemt de maatregelen in overleg met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel). ,,Samen zijn we overeengekomen dat het voor de leefbaarheid, veiligheid en rust in het dorp beter is om de maximale capaciteit terug te brengen naar 200″, aldus burgemeester Jaap Kuin.