nederland

‘Gülenschool’ en ouders proberen toch gesprek

Door ANP - 02 september 2016

HAARLEM (ANP) – Vier ouders en de vermeende Gülen-basisschool IBS De Roos, die vrijdag tegenover elkaar staan bij de rechter in Haarlem, gaan alsnog met elkaar praten. De uitspraak van het kort geding dat tussen hen speelt, wordt gedaan als beide partijen er niet uit komen. Uitgangspunt van het overleg is dat de rust en veiligheid op school moeten terugkomen.

De rechter boog zich vrijdag over de vraag of vier ouders hun uitlatingen over IBS De Roos moeten rectificeren. Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ) eist onder meer dat zij per direct stoppen met negatieve uitlatingen en dat alle beschuldigingen worden gerectificeerd.

SIOZ wordt er op sociale media van beticht een ‘Gülenschool’ te zijn, wat de stichting ten stelligste ontkent. De islamitische onderwijsinstelling heeft onder de naam IBS De Roos scholen in Zaandam en Purmerend.

De onrust houdt verband met de couppoging in Turkije en de grimmige sfeer die is ontstaan in de Turkse gemeenschap tussen aanhangers van president Erdogan en aanhangers van spiritueel leider Fethullah Gülen. Erdogan verwijt de laatste achter de coup te zitten.