nederland

Jury acht Nederlander schuldig aan doodslag

Door ANP - 22 september 2016

TONGEREN (ANP) – Een Belgische volksjury heeft de Amsterdammer Robert K. schuldig verklaard aan het doden van zijn huurbaas. De zestigjarige Nederlander had de misdaad eerder al bekend.

K. doodde zijn 54-jarige huurbaas uit het dorp Neeroeteren, vlak bij de Nederlandse grens in Limburg, in april 2013 met 29 messteken en zes hamerslagen. De twee hadden een conflict over geld en een wietplantage.

,,Ik heb hem wel gedood, maar ik heb hem niet bewust vermoord’’, zei de gedaagde donderdag in het hof van assisen in Tongeren. De aanklager is ervan overtuigd dat het om moord ging en noemde het ,,volstrekt absurd’’ dat K. beweert hem niet te hebben willen doden. Volgens de jury was echter geen sprake van voorbedachten rade.

Verminken

De Nederlander zou het slachtoffer alleen hebben willen verminken en pijn doen. ,,Ik schrok van het aantal messteken en de grote plas bloed. Als ik hem bewust had vermoord, dan had ik het op een heel andere manier gedaan en dan had ik het niet toegegeven,” zei K., die geen spijt betuigde.

Experts hebben geen persoonlijkheidsstoornis bij K. vastgesteld, maar hij zou wel narcistische en antisociale kenmerken hebben.

De jury bespreekt vrijdag de strafmaat. ,,Ik kan begrijpen dat ik zwaar gestraft word’’, aldus K.