nederland

Kamer valt over pro-Turks Kamerlid Kuzu

Door ANP - 13 september 2016

DEN HAAG (ANP) – Vrijwel de hele Tweede Kamer is dinsdag over het Kamerlid Tunahan Kuzu gevallen. Zij verwijten de parlementariër van Turkse komaf dat hij geen afstand wil nemen van de manier waarop de Turkse machthebbers met tegenstanders omgaan na de mislukte coup van midden juli.

PvdA-fractieleider Diederik Samsom sprak over een treurig stukje parlementaire geschiedenis. PVV-leider Geert Wilders verweet Kuzu ,,één loyaliteit, de Turkse”. Hij zou uitsluitend de Turkse belangen behartigen in plaats van de Nederlandse.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold zei dat Kuzu liegt, omdat hij stelt dat de oppositie nog achter de maatregelen zou staan die de Turkse president Erdogan neemt. Kuzu vertikt het om ook maar een kritische opmerking te plaatsen over de situatie in Turkije, aldus Pechtold.

Het gedrag van Kuzu is een Nederlands parlementariër onwaardig, vond SGP-afgevaardigde Kees van der Staaij.

,,Het maakt ons niet uit wat al die partijen hier in het parlement allemaal roepen”, verdedigde Kuzu (Groep Kuzu/ztürk) zich. ,,Wat jullie ook doen en wat jullie ook zeggen: wij gaan door. Wij zullen blijven.” De ex-PvdA-politicus besloot met: ,,Want wij houden van dit land, misschien nog meer dan al die mensen die ons betichten van een loyaliteitsprobleem.”