nederland

Keniaan Kiptoo weer snelst in Dam tot Damloop

Door ANP - 18 september 2016

ZAANDAM (ANP) – Edwin Kiptoo heeft zondag de Dam tot Damloop gewonnen. De 23-jarige hardloper uit Kenia was vorig jaar ook al de snelste in deze wedstrijd. Kiptoo had zondag voor de 10 Engelse mijl (16,1 kilometer) 45 minuten en 25 seconden nodig. Daarmee was hij zes tellen langzamer dan een jaar eerder in de wedstrijd van Amsterdam naar Zaandam.

Joshua Chetegei eindigde als tweede (45.38), voor Abrar Osman (46.12). Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Keniaanse Alice Aprot in een tijd van 51.57.

Abdi Nageeye was de beste Nederlander. Hij eindigde als elfde in een tijd van 48.17. ,,Het ging heel goed nu 26 dagen na de Olympische Spelen. Ik moest wel wennen aan het hoge tempo”, zei Nageeye. Ronald Schröer was na Nageeye de snelste Nederlander: 48.48. Daarna volgden Edwin de Vries (48.57) en Michel Butter (49.38). Bij de vrouwen was Elizeba Cherono de best presterende Nederlandse. Haar tijd van 53.26 was goed voor de vijfde plek.