nederland

Koenders: bestand Syrië van levensbelang

Door ANP - 10 september 2016

DEN HAAG (ANP) – Een wapenstilstand in Syrië kan van levensbelang zijn. Dit kan een doorbraak zijn, aldus minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zaterdag. Hij reageerde op een mogelijk bestand in het verscheurde land, dat al jaren wordt geteisterd door een burgeroorlog.

Koenders benadrukte wel de noodzaak dat alle partijen de naleving van de wapenstilstand controleren. Ook moet de militaire samenwerking tussen de Verenigde Staten en Rusland zorgvuldig en nauwkeurig zijn. En verder moet de Syrische president Assad zijn vliegtuigen echt aan de grond houden.

De VS en Rusland maakten eerder zaterdag bekend dat zij overeenstemming hebben bereikt over een wapenstilstand in Syrië. Over de details van het akkoord wordt nu nauw overleg gevoerd met partners in de Steungroep voor Syrië, waar Nederland en andere landen voortdurend hebben aangedrongen op een onmiddellijke oplossing, aldus Koenders.