nederland

Koenders: plan voor controle bestand Syrië

Door ANP - 22 september 2016

DEN HAAG (ANP) – Nederland en Frankrijk proberen samen met een voorstel te komen die controle op een staakt-het-vuren in Syrië mogelijk moet maken. Dat zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) donderdag tegen nieuwszender BNR. Rusland en de Verenigde Staten proberen het bestand in het door oorlog verscheurde land nieuw leven in te blazen.

Een staakt-het-vuren kan alleen slagen als er objectieve controle is, aldus de bewindsman. Dat betekent dat er waarnemers moeten zijn en dat rapporten worden opgesteld die door de VN-Veiligheidsraad publiek worden gemaakt. ,,Dat proberen we met Frankrijk voor elkaar te krijgen.”

Twee weken geleden werd een staakt-het-vuren van kracht in Syrië. Maandagavond werd een hulpkonvooi nabij het Syrische Aleppo vanuit de lucht onder vuur genomen. Daarna braken weer gevechten uit. Aleppo kreeg donderdag zware luchtaanvallen te verduren.

In de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties probeert de International Syria Support Group (ISSG) tot een nieuw bestand te komen. Koenders heeft nog hoop dat dat gaat lukken, zei hij tegen BNR. Koenders is in New York voor de VN-vergadering.