nederland

Koenders sluit onderzoek Indië niet uit

Door ANP - 29 september 2016

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet sluit een breed, nieuw onderzoek naar de oorlog die Nederland voerde in voormalig Nederlands-Indië niet meer uit. ,,Ik sluit niets uit”, zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken donderdag. Hij sprak van een ,,zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis”.

De Zwitsers-Nederlandse historicus Rémy Limpach presenteert donderdag een boek over die periode 1945-1949. Daarin staat dat de Nederlandse krijgsmacht tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd structureel extreem geweld gebruikte. Tot dusver wordt steeds gesproken over ‘excessen’.

D66 en SP hebben al enkele maken om zo’n breed onderzoek gevraagd. Dat zou gefinancierd moeten worden door het kabinet. Het kabinet stelde eerder dat er voldoende onderzoeksmateriaal beschikbaar is en dat er in Indonesië ,,onvoldoende draagvlak” is voor een dergelijk onderzoek.