nederland

Luchtlandingen herdacht op Ginkelse Heide

Door ANP - 17 september 2016

EDE (ANP) – Circa 750 Rode Baretten uit acht landen herdenken zaterdag de grote luchtlandingsoperatie Market Garden uit 1944 met een sprong boven de Ginkelse Heide, bij Ede.

Voor de dropping worden de grootste militaire transportvliegtuigen ingezet, zoals de Duitse Transalls C-160, een Nederlandse en Poolse Hercules C-130 en twee Boeing C-17 Globemasters III. De Boeings kunnen elk ongeveer 100 parachutisten vervoeren. De vliegtuigen kiezen vanaf vliegbasis Eindhoven het luchtruim.

De dropping van de parachutisten is onderdeel van een driedaagse Airborne-herdenking op vrijdag, zaterdag en zondag in Arnhem, Oosterbeek en Ede.

Bijzondere gast is de Britse majoor Kenneth Mayhew. Met z’n 99 jaar is hij de oudste nog levende drager van de Militaire Willemsorde, Nederlands hoogste militaire onderscheiding. Mayhew werd op 24 april 1946 onderscheiden voor wapenfeiten bij Venray en Overloon en de bevrijding van Weert op 22 september 1944.