nederland

Man na 19 jaar opgepakt voor verkrachting

Door ANP - 08 september 2016

DEN BOSCH (ANP) – Bijna twee decennia na de verkrachting van een gehandicapte vrouw heeft de politie een verdachte opgepakt. Het DNA van de inmiddels 45-jarige man uit Den Bosch komt overeen met een DNA-spoor dat in februari 1997 na het misdrijf werd gevonden en bewaard, liet het Openbaar Ministerie donderdag weten.

De doorbraak is te danken aan het feit dat de man twee jaar geleden voor een ander misdrijf in beeld kwam. De rechtbank in Den Bosch veroordeelde hem toen tot een taakstraf voor een niet nader omschreven vermogensdelict. Vanwege die veroordeling moest hij zoals gebruikelijk DNA afstaan. Het leverde een ‘hit’ op in juni 2014.

Vervolgens ging het mis bij politie en justitie. De uitkomst van de DNA-vergelijking had moeten leiden tot onderzoek, maar om onbekende redenen gebeurde er ruim twee jaar lang niets. Hoe dat komt, wordt nu onderzocht.