nederland

Na zeven jaar onterechte cel opnieuw verdacht

Door ANP - 09 september 2016

ZUTPHEN (ANP) – Ruim 21 jaar nadat Herman Du Bois tot zeven jaar cel werd veroordeeld in de Puttense moordzaak, zat hij vrijdag opnieuw in de Zutphense rechtszaal. Hij en zijn zoon ontkennen lid te zijn van een omvangrijke xtc-bende. ,,Ik dacht met de productie van Roundup te maken te hebben, een onkruidverdelger”, zei Herman Du Bois (55) vrijdag tegen de rechters.

Het onderzoek naar deze zaak begon op 22 november 2013 na een tip van de Belgische politie. Agenten volgden een vrachtwagen vanuit Leuven vol chemicaliën. In die wagen zaten de 42-jarige Yaron A., die eerder tot elf jaar cel is veroordeeld voor de smokkel van duizenden xtc-pillen naar Australië, en de 32-jarige zoon van Herman. Eindpunt van de vrachtwagen was Neede, waarna Herman met een bestelbus de jerrycans in Borculo afleverde. Een paar dagen later werd daar een drugslaboratorium opgerold.

Bij het doorzoeken van het huis van Du Bois werden xtc-pillen aangetroffen. Pillen met dezelfde opdruk, met tekens van een kaartspel, zijn waarschijnlijk gedrukt door een stempelmachine die elders in Putten stond. Ook op diverse andere locaties in het land werden enkele honderden van deze zelfde pillen gevonden, samen met tientallen kilo’s MDMA.