nederland

NAM start oliewinning Drenthe weer op

Door ANP - 16 september 2016

ZWOLLE (ANP) – De NAM start zaterdag weer met het winnen van olie in Drenthe. De GroenLinks-fractie in Overijssel en verontruste burgers willen dat het provinciebestuur naar de rechter stapt om het bedrijf te stoppen.

Dat meldden ze vrijdagavond. Bij de oliewinning in Drenthe komt veel zout water naar boven. Dat werd tot juni vorig jaar via oude leidingen afgevoerd naar lege gasreservoirs in de Overijsselse bodem. Toen staakte de NAM de olieproductie omdat bij Hardenberg een leiding voor afvalwater lek bleek. Dat lek is gerepareerd en het bedrijf kreeg in augustus al toestemming het werk weer op te starten, aldus de NAM vrijdagavond. Gedeputeerde Staten maakten eerder deze week al officieel bezwaar tegen het opnieuw opstarten van de pompen. GroenLinks wil dat het college zaterdag al naar de rechter stapt.

,,Geen druppel de Overijsselse bodem in”, zei Statenlid Robert Jansen. Ook de Stichting Stop Afvalwater Twente, waarin bewoners verenigd zijn, ziet een stap naar de rechter als de enig mogelijke optie.