nederland

Nieuwe spoorbeveiliging vanaf 2024

Door ANP - 23 september 2016

DEN HAAG (ANP) – Het nieuwe beveiligingssysteem voor het spoor (ERTMS) wordt volgens een voorlopige planning vanaf 2024 uitgerold. Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) duurt de uitrol tot 2038. Ze benadrukt in een brief aan de Kamer vrijdag dat het om een ,,zeer indicatieve planning” gaat.

Het gaat om een complex project, vooral voor het spoor. Het systeem ligt al op de Hanzelijn (Lelystad-Zwolle), de Betuwelijn, tussen Amsterdam en Utrecht en op de hogesnelheidslijn. Ook is een deel van de treinen ermee uitgerust. Oorspronkelijk zou de verdere uitrol dit jaar al beginnen.

ERTMS zorgt ervoor dat een trein niet meer door een rood sein kan rijden. Verder kunnen treinen dichter op elkaar en dus vaker gaan rijden. Voor het project is een budget van 2,33 miljard euro beschikbaar. Dijksma wil in de tweede helft van volgend jaar knopen doorhakken over de invoering.