nederland

OM beslist over vervolging agenten zaak-Mitch

Door ANP - 19 september 2016

DEN HAAG (ANP) – Het Openbaar Ministerie laat deze maandag weten of vijf politieagenten worden vervolgd voor hun rol bij de dood van Mitch Henriquez. De beslissing wordt eerst voorgelegd aan de nabestaanden alvorens het OM die wereldkundig maakt.

De 42-jarige Arubaan Henriquez werd op 27 juni vorig jaar aangehouden bij een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark, omdat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. Hij verzette zich tegen de aanhouding, waarna de politie geweld tegen hem gebruikte. Henriquez overleed de volgende dag in het ziekenhuis, hoogstwaarschijnlijk door zuurstofgebrek veroorzaakt door het hardhandige optreden van de vijf agenten die hem arresteerden. Ze gebruikten daarbij onder meer de omstreden nekklem.

RTL Nieuws citeerde afgelopen zaterdag uit een vernietigend rapport van twee politiewetenschappers over de gewelddadige aanhouding. De agenten hebben volgens hen fout op fout gestapeld. De wetenschappers onderzochten het incident op verzoek van de rechter-commissaris.